tisdag 29 oktober 2013

NADAs Begravning Firas Stort på KTH

KTH inbjuder till firande av NADAs 50-årsdag enligt nedanstående affisch. Vad som inte omnämns i inbjudan är att NADA är nedlagt och inte längre finns med oss: Att det handlar om en begravning av något dött och inte ett födelsdagsfirande av något levande. Att Numerisk Analys (NA) inte längre är en egen institution utan har inlemmats i Matematik och nu går samma öde till mötes som Numerisk Analys vid Chalmers, som inte längre är ett undervisningsämne och därmed förlorat sin uppgift. Så motsvarar då NADA till slut sin betydelse på portugisiska, nämligen "ingenting", "nothing".

Att Numerisk Analys har gått i graven beror inte på att ämnet saknar aktualitet, hela vårt IT-samhälle bygger ju på Numerisk Analys i olika former, utan på att NADA stelnat i den form och med det innehåll NADA hade under pionjärtiden för 50 år sedan. Så kan framgång byggd på initiell kompetens och efterfrågan (jfr med Nokia) utvecklas till en tvångströja som kväver nytänkande och utveckling och därmed bäddar för undergång.  I inbjudan omskrivs detta som "lite nostalgi" och firandet fokuseras på "musik och sång" och "Demonstration av Historisk Klenod", kanske bysten av Germund Dahlquist, grundaren av NADA (en mycket sympatisk person som både kunde räkna och spela piano):
GuldjubiléumInformationsbehandling 1963 Numerisk Analys - Datalogi
Tid: Ti 2013-12-17 kl 13.30
Plats: E1 och Sing-Sing
För 50 år sedan installerades på KTH den första professorn i Informationsbehandling, särskilt Numerisk Analys, och institutionen grundades. Tisdag 17 december blir det tillfälle för oss på CSC och NA att fira.

Preliminärt program från kl. 13.30 (Obs!) i sal E1:

• Presentationer, framtidsorienterade och blandade med lite nostalgi av bland andra
Anna-Karin Tornberg, Anders Flodström, Jan Gulliksen, Ingrid Melinder, Bertil Gustafsson & Björn Engquist, Haibo Li & Kia Höök & Ylva Fernaeus, Patrik Fältström & Anders Hillbo, Johan Hoffman, Svante Littmarck, Leo Giertz, Jin Moen & Marie Björkman, Yngve Sundblad & Peter Graham
• Jubileumspublikationer
• Demonstration av historisk klenod
• Avslutande middag med musik och sång
c:a kl.18.30 i Sing-Sing

Inbjudan:

Alla på CSC och NA är inbjudna.
Övriga deltagare efter särskild inbjudan.

Anmälan:

till Ann-Britt Isaksson Öhman senast den 29 november. (ange om du är med också på middagen)
Festkommittén
Lennart Edsberg, Ingrid Melinder, Yngve Sundblad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar