torsdag 19 november 2009

Varför Vill Teknikdelegation Inte Se?


För drygt en månad sedan skickade jag ett brev till Teknikdelegationen och dess ordförande Leif Johansson samt ledamoten Björn O Nilsson IVA med upplysningen att svensk ingenjörsutbildning är omodern och uppmaningen att Teknikdelegationen har både ansvar och möjlighet att ta initiativ till modernisering.

Jag konstaterar att varken LJ eller BON ger någon respons. Märkligt kan man tycka. Att vara så cool vad gäller svensk ingenjörsutbildning och dess konkurrenskraft. Är det verkligen helt ointressant vilken kvalitet utbildningen har i vårt nya utbildningssamhälle? LJ och BON?

En ledamot av Teknikdelegation gav respons på mitt brev: Peter Larsson Sveriges Ingenjörer. Vi träffades och fann oss vara eniga om att ingenjörsutbildningen behöver moderniseras. 

Sammantaget får jag intrycket att varken Utbildningsdepartmentet som formulerat direktiven för TD eller huvuddelen av TD inklusive Rektor KTH har förstått situationens allvar: Att det är avgörande för svensk konkurrenskraft att vi har en modern högkvalitativ ingenjörsutbildning. 

Vad som fattas är insikten om att nuvarande utbildning inte uppfyller detta krav. Hur skall denna insikt nås? Det är inte svårt bara man bara slutar blunda och tar in information. Men varför vill man inte göra det? Vad eller vem är det som förbjuder detta?

Vill inte Volvo, Regeringen och Folket ha välutbildade moderna ingenjörer? Eller räcker det med att Christer Fuglesang åker ut i rymden? Kanske det inte blir nån mer tur, och hur går det då med TDs strategi för svensk teknik? 

Med en modern utbildning kunde vi haft kvar svensk bilindustri, men vem bryr sig? Vi är ju ändå bäst och behöver inte bry oss.

Matematikersamfundet och Nationalkommitteen för Matematik reagerar inte heller på mitt brev om modernisering av matematikutbildningen. Det kan vara så att matematiker väljer att bita  ihop ännu hårdare och gå ännu längre ut i öknen utan vatten istället för att modernisera och få en halv miljard eller mer att utveckla sitt ämne. Men vem är det som har bestämt och därmed har ansvaret för detta?  Ingen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar