torsdag 29 oktober 2009

Häftiga Ingenjörer Är Minsann Inga Nördar


Ny Teknik meddelar  att Regeringens Teknikdelegation drar igång en stor kampanj för att locka ungdomar att läsa naturvetenskap på gymnasiet: Delegationens ordförande Volvochefen Leif Johansson säger 
  • Det ger chans till riktigt roliga jobb, att träffa människor och att påverka världen.
Teknikdelegationens nya frontfigur är Christer Fuglesang, som efter naturvetenskaplig linje på gymnasiet och KTH utbildade sig i USA till astronaut, har två recept för att öka intresset bland unga:
  • Statusen för lärare inom naturvetenskap och teknik måste öka, och attityden i samhället måste förändras. Naturvetenskap och teknik är häftigt och spännande. Många tror att ingenjörer är nördar, men alla som gått på tekniska högskolor kan vittna om det sociala livet.
Receptet är tydligt: roligt, träffa människor, socialt liv, häftigt, spännande...inte nördigt... 

Men detta låter ju  mer som rekrytering till programledare på TV. Går verkligen unga människor på sådana enkla finter?  Och de som gör det, blir kanske besvikna när dom väl börjar på KTH och Chalmers. Och är det så fel att vara lite nörd? Är det inte dom som får tjejerna i Woody Allen's filmer?

Ingenting om att vetenskap och teknik är intressant, om bara inte presenterad i den ålderdomliga och förstelnade form som nu präglar undervisningen vid tekniska högskolor och som gör att ord som attityden måste förändras...statusen måste öka...ingenting betyder.

Varför inte en parallell kampanj för att rekrytera studerande till präst i svenska kyrkan med slogan: Det är häftigt att vara präst och dessutom får man träffa människor. Astronaut Fuglesang kan ju supportera med hur spännande det är att åka upp i himlen...Att prästen förlorat i status beror väl på att läran blivit otidsenlig...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar