lördag 17 april 2021

Hopplös Traditionell Skolmatematik

 SvD meddelar svenska folket att

  • Satsningar på matte ger inte effekt.
  • Sjunkande betyg i matte – trots extra undervisningstimmar och matematiksatsningar i skolan.

hämtat från en ny rapport av Sveriges Ingenjörer Att Räkna eller Räknas Bort.

Finns det någon väg ur denna hopplöshet? Ja, DigiMat visar en väg fram emot en ny skolmatematik med nytt mål, innehåll och mening utformad för det digitala samhället (som bygger på digital matematik). 

Problemet är att hopplösheten är så total att ingen vågar tro att skolmatematiken kan lyftas. Varken universitetsmatematiker (som inte bryr sig om skolans matematik) eller skolmatematiker som inte förstår att den traditionella skolmatematiken spelat ut sin roll.  Och då inte någon annan heller. Generaldirektör Peter Fredriksson på Skolverket säger sin "inte ha möjlighet" att ta del av möjlig lösning, medan Utbildningsminister Anna Ekström säger sig inte ha hört talas om någon kris alls. Så kan det vara i dagens Sverige,

Nytt brev till Anna Ekström (se tidigare brev)

Till Anna Ekström
Utbildningsminister

Du säger att Du inte vet "vad den kris som pågår består av”. Det finns många uttryck för skolmatematikens kris, som Du borde känna till,  det senaste i en ny rapport av Sveriges Ingenjörer, som kommenterats med stora rubriker i pressen.

Jag upprepar min begäran om möte för att presentera en möjlig lösning på den kris som varje dag drabbar alla elever i skolan och som gör matematiklärarens arbetsuppgift närmast omöjlig. 
  
Jag önskar svar på detta mail med bekräftelse att Du uppmärksammat krisen, som första steg mot en lösning.

Hälsningar
Claes Johnson
prof em i tillämpad matematik

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar